Om sjukvård och roliga aktiviteter

Hallå där!

I dessa tider är det mer och mer vanligt att jag skriver här, i och med permitteringen behöver man annat att sysselsätta sig med, så här har ni mig igen i skrivandes stund med en macka och en kaffe. Med ett stort glädje för att jag har hittat tillbaka till min blogg.

Idag tänkte jag berätta att jag har fått ett vaccin för att jag ska resa till Sydamerika (när allt det här är över så klart). Jag hamnade på en fantastisk bra vaccinationsmottagning, de var så trevliga. Det är verkligen något jag har tänkt på vad gäller sjukvården i Sverige. Jag har varit med i andra sjukvårdssystem i andra länder i och med alla mina resor. Alla har haft sina olika styrkor och svagheter men den svenska sjukvården är kanske bland det bästa i världen. På riktigt, jag är inte sarkastisk eller så, utan det är på riktigt det jag säger. Visst, det finns många som kritiserar den svenska sjukvården, det är helt naturligt. Du bör göra skillnad på kritik och på klagande så klart. En sak är att vara kritiskt för att det ska bli bättre, så man hittar det som funkar mindre bra och försöker komma med lösningar och en annan sak är att rakt ut säga: ”Det svenska sjukvårdssystemet är sämst och jag vet inte varför jag säger det”. Nånstans, sent på 2019, så utsågs den svenska sjukvården till en av världens bästa sjukvård. Det ni, det såg inte ni komma, eller hur?. Det finns nämligen något som heter OECD, vilket är en organisation för ekonomiskt samarbete och utveckling, den här organisationen består av cirka 35 olika länder. I deras senaste rapport så har Sverige utsetts till det landet inom sina 35 länder som bäst behandlar sjukdomar och åkommor som vanligtvis leder till någons död. Det är ju ett riktigt bra betyg. Varför är det så? Undrar du säker. Jo, men enligt den här rapporten så är det för att Sverige är så bra på att… för att citera Barney Stinson: FÖRE… wait for it… ja, wait for it… BYGGA! Där har ni anledningen, Sverige är vass på att förebygga sjukdomar som annars leder till död!

Ja men det var det med det. Jag ska inte tråka ut er med med varför jag tycker att Sveriges sjukvård är den bästa. Sen är det så att du har invändningar, varsågod och kommentera, men tänk två gånger innan, ska du kritisera så det blir konstruktivt eller ska du bara klaga utan argument? Med det sagt, hoppar jag till andra aktiviteter, nämligen möhippa aktiviteter. Ja, och ni undrar hur jag kan gå från att hylla den svenska sjukvården till aktiviteter till möhippan. Det enkla svaret är att jag har inte kunnat släppa det på hela veckan! Jag har en vän som bad mig om hjälp för att komma på några roliga aktiviteter då hon arrangerar sin bästa väns möhippa. Hennes vän gifter sig nånstans i slutet av juli men hon vill ha möhippan där i juni nånstans. Hon tycker jag är kreativ, så därför har hon bad mig om hjälp för hon känner sig mindre kreativ. Så jag tänkte förklara några aktiviteter jag kommit på, ni får jättegärna komma med synpunkter eller till och med idéer själva.

Ok, vi börjar med:

Vindruvan i handen eller munnen

Det här går ut på att alla förutom bruden ska ha en vindruva i handen, bruden ska titta på var och en utan att släppa blicken och deltagarna ska gömma druvan antingen i handen eller munnen, sen ska bruden ställa en fråga, deltagarna svarar med ett fem ord långt svar och bruden ska gissa var man har gömt vindruvan. Om bruden vinner måste alla andra ta en shot och bruden måste ta en shot för varje deltagare hon gissar fel på.

En annan aktivitet är att konstruera en fotsula av spikar som man kan fästa under skon på något sätt. Sen ska man ha var sin blåsta ballong (är man utomhus kan man lägga några småstenar inne i ballongen innan man blåser luft i den så den inte flyger iväg) sen ska varje deltagarna stå med den foten som har fotsulan strax över ballongen och med båda händer bakom ryggen. Bruden är drottningen, så varje gång hon säger: ”Drottningen säger” ska deltagarna göra som bruden säger men om hon säger något utan att säga ”drottningen säger” så ska de låta bli. Om det händer att de gör så, så blir de diskade. De blir också diskade om sätter ner båda fötter eller råkar spräcka ballongen.

Dessa två aktiviteter har jag kommit på hittills, men fler ska det bli. Har du någon bra grej du sitter på? Det vore super roligt om du vill kommentera här nedan din idé, så vi har mer inspiration.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *